Behandelvormen

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van de volgende behandelmethoden:

  • Cognitieve Gedragstherapie (C.G.T.)
  • Eye Movement Desensitization and Reprocesssing (E.M.D.R.)
  • Acceptance and Commitment Therapy (A.C.T.)
  • Interpersoonlijke Psychotherapie (I.P.T.)
  • Mindfulness

 

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is op dit moment de meest gebruikte vorm van psychologische behandeling. Het leert je, voornamelijk door oefeningen, om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan. In cognitieve gedragstherapie worden het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld. De effectiviteit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. De behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort.

 

EMDR

EMDR is een eerste-keuze behandeling om nare ervaringen te verwerken. Er is steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast. EMDR behandelingen zijn vaak in enkele zittingen al effectief.  

 

Acceptance and commitment Therapy

ACT is een vorm van positieve psychologie, met mindfulness als een onderdeel.  Het is in feite een verzameling moderne technieken die tot doel hebben om de psychologische flexibiliteit van mensen te vergroten. Het is een andere manier van omgaan met gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en leefomstandigheden. Het is niet op klachten gericht, maar op vaardigheden en de toon is daarbij licht, speels en vrolijk.

 

Interpersoonlijke psychotherapie

IPT is een de bewezen effectieve behandelingen bij depressie. De aandacht ligt bij deze behandeling vooral op de recente aanleiding die mede tot de depressie heeft geleid. Het is een kortdurende behandeling. Daardoor zullen vaak niet alle problemen waar je mee te maken hebt aan bod kunnen komen. De ervaring leert dat dit ook niet nodig is. Door het meest centrale probleem op te lossen, krijg je vaak genoeg energie en mogelijkheden om zelf weer vooruit te kunnen. IPT gaat uit van de veronderstelling dat mensen andere mensen nodig hebben om zich goed te voelen. De therapie richt zich dus op een interpersoonlijk thema. 

 

Mindfulness

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leeft u intenser en bewuster. Door de aandachtstraining leert u uw aandacht te sturen en afstand te nemen van de spinsels in uw hoofd. U kunt zich beter concentreren en makkelijker ontspannen. Uw geest wordt rustiger en u leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.  Het is een vaardigheid die je kunt oefenen.